Heimdallafton 25 april 2017

Heimdall-broder m fl,
Det var en resa djupt in i Hitchcock-land som vi fick vara med om förra tisdagen. Ämnet för dagen, ”Hitchcock à la Carte – ett varumärke med rondör”, visade sig kvällens föredragshållare, filmprofessorn Jan Olsson från Filminstitutet i Stockholm, behärska också på ett överraskande bokstavligt sätt. Han beskrev hur denne ikoniske filmregissör använde sin kropp och sin matgladhet för att marknadsföra sig själv och vi fick se såväl illustrerande rörliga bilder som den välkända streckkarikatyren av regissörens huvudknopp med den närmast pfalziska underläppen (f ö ett självporträtt) som den helfigur i sidoperspektiv som till en bekant begravningsmarsch inledde de 300 TV-avsnitten Alfred Hitchcock presents.

Alfred J Hitchcock, född 1899 i norra London av strängt katolska föräldrar med irländsk bakgrund, blev adlad av den engelska drottningen kort före sin död i april 1980 inte långt från det Hollywood, dit han kom 1939. Litteraturen om honom och hans filmer är massiv, talaren nämnde som exempel att det t o m finns ingående texter om Cary Grant’s kostym i North by Northwest (i Sverige I sista minuten), en film som han för sin del f ö höll för denne filmikons bästa.

Kvällen inleddes som vanligt med aktivt mingel och på menyn stod sedan parmesanpanerad kyckling i italiensk tomatsås med potatisbakelse, något som vid flera bord hörbart konstaterades vara läckert smakrikt.

Vid kaffet meddelades att styrelsen vid sitt sammanträde tidigare under eftermiddagen hade valt in tretton nya medlemmar, nämligen i bokstavsordning chefsåklagaren Kristian Augustsson, Ängelholm, oftalmologiprofessorn Berndt Ehinger, Lund, Sparbanken Syd-CCOn Mikael Ekdahl, Höllviken, psykiatriöverläkaren Erik Hofvendahl, Lund, onkologiprofessorn Dick Killander, Lund, lokalhistorikern Christian Kindblad, Malmö, Alnarpsprofessorn Rolf Larsen, Lund, ambassadören Mathias Mossberg, Lidingö, lantmästaren William Nordén, Tågarp, foniatri- & laryngologidocenten Roland Rydell, f n Flyinge men till hösten Lund, konsuln Mikael Roos, Malmö, journalisten Per Axel Sjöholm, Glemmingebro, och sist men inte minst rikspolischefen Nils Erik Åhmansson, Skurup.

Det konstaterades att flera av dessa nyinvalda var goda sångare och sångliga framträdanden i olika former ställdes i utsikt till hösten med uppmaningen till andra medlemmar med sådana talanger att höra av sig i första hand till Stig Persson eller Hans Barenthein.

Några av de nya var närvarande och presenterade sig liksom några, som inte tidigare gjort så, poliskommissarien Nils Henrik Roskvist, Malmö, och bankdirektören Kaj Stenberg. Åter en gång illustrerade presenterande av detta slag att det inom Heimdall finns erfarenheter och kunskaper av de mest skilda slag.

Dessa presentationer följdes av en konstkaramell, signerad styrelsemedlemmen Jörgen Larsen, som fäste uppmärksamheten vid dels den så omdiskuterade och till platsen utanför Konsthallen i Malmö planerade Tom Carr-skulpturen, dels Carl Kylbergs konst på Malmö museum.

Kvällen avslutades med ett omnämnande av Heimdalls program resten av året, som på begäran här översiktligt återges: 1/ Chalmers-professorn Peter Jagers med rubriken ”Finns slumpen?” den 23 maj, 2/ bussutflykt till Fritiof Nilsson Piraten-land under devisen ”Från Hotell Horn till Gottorps säteri” lördagen den 17 juni, 3/ bussutflykt med HLK till bl a Skanörs och Falsterbos borgruiner lördagen den 29 juli, 4/ambassadören Anders Kompass om ”Visselblåsande – en angelägen men vansklig plikt” den 5 september, 5/ professorn Magnus Ljunggren om ”Rysslands kulturella egenart – det alldeles specifika med rysk kultur” den 10 oktober, 6/ entreprenören Dan Olofsson med ännu ej bestämd rubrik den 7 november och slutligen 7/ Heimdallskt spexsjungande  (förhoppningsvis, annars något annat musikaliskt) på senare bestämd dag i början av december.

På förekommen anledning gavs oss på vägen av vår gillesmästare Claes-Erik Nyman rådet att se till att våra datorer har ett gott skydd mot virus – sådan styggelse är nämligen på g, sade han.

Högst sällskapliga hälsningar,

Frank Orton
Ordf